Showroom in Rotterdam
Gratis parkeren

Categorieën

Asvertrooiing met de Zeefakkel vanuit Hellevoetsluis

Overeenkomstig maritieme tradities.....

Zeefakkel


Wat is de de Zeefakkel 
De Zeefakkel is gebouwd als Rijksopnemingsvaartuig bij J. & K. Smit te Kinderdijk. De Zeefakkel is op 21 juli 1950 te water gelaten. Voor de eerste keer werd het schip in dienst gesteld op 16 maart 1951 als Hr.Ms. Zeefakkel. De taak van de Zeefakkel in die tijd was ZEEKAARTEN maken van de Noordzee.

Na ruim 21 jaar werd de Zeefakkel op 26 oktober 1972 uit dienst gesteld als Rijksopnemingsvaartuig. Na groot onderhoud werd het schip opnieuw in dienst gesteld als Rijksinstructievaartuig voor de ADELBORSTOPLEIDINGEN van het Koninklijke Instituut voor de Marine in Den Helder, kortweg het KIM en de school voor scheepsonderofficieren. In 1980 en in 1995 is de Zeefakkel geheel gerenoveerd. Er kwamen twee nieuwe hoofdmotoren in van het merk Stork Werkspoor samen goed voor 1200 pk. In 1982 werden de dieselgeneratorsets vervangen door twee DAF motoren met generatoren die 440 volt wissel spanning 60 Hz verzorgen. Het schip werd van binnen brandvrij gemaakt en voorzien van een nieuwe verflaag. Tevens werd het schip voorzien van een GIROKOMPAS en werd de mast klapbaar gemaakt. Het eet- en slaapverblijf werden ook totaal verbouwd. In 1998 werd er besloten de Zeefakkel te vervangen door een nieuwe instructievaartuig die van KINSBERGEN zal gaan heten. Op 2 november 1999 kwam de van Kinsbergen in dienst en de Zeefakkel werd reserve schip tot 1 januari 2000.
Op 12 januari 2000 verliet de Hr.Ms. Zeefakkel de haven van Den Helder op weg naar haar nieuwe thuishaven Hellevoetsluis waar de Zeefakkel op 15 januari 2000 om 13.00 uur aankwam. Vanaf die periode doet het schip dienst als Opleidingschip voor het Zeekadetkorps Hellevoetsluis.

Feiten
De Zeefakkel is 45,38 lang en 7.50 meter breed en heeft een diepgang van 2.20 meter. De Zeefakkel beschikte over twee hoofdmotoren van het merk Stork Werkspoor 6 cilinder diesels samen goed voor 800 pk, en twee Daf dieselgeneratorsets voor de stroomvoorziening. De Zeefakkel heeft 49 SLAAPPLAATSEN voor officieren, onder officieren, burgerinstructeurs en natuurlijk kadetten.

Asverstrooiing
De Zeefakkkel heeft haar vaste ligplaats in Hellevoetsluis. Ondersteund door maritieme tradities zijn wij u graag van dienst met een verstrooiing van de crematie-as vanaf de Zeefakkel op het Haringvliet. Het afscheid van uw dierbare krijgt hierbij een onvergetelijk en gedenkwaardig moment door het strijken van de vlag en het slaan van glazen op de scheepsbel. Na afloop ontvangt u van de Commandant een certificaat met de coördinaten waar exact de verstrooiing heeft plaatsgevonden. Indien gewenst kan de ceremonie begeleid worden door een uitvaartleider van Maasstad Uitvaartzorg.

Kosten
Het Zeekadetkorps Hellevoetsluis is een maritieme jeugdvereniging. Voor de inzet van ons schip en bemanning vragen wij een bijdrage welke geheel ten goede komt van onze vereniging. Uw donatie maakt het mede mogelijk om de Zeefakkel te behouden als varend clubhuis voor vele enthousiaste jongeren.

Geinteresseerd ?
Bel vrijblijvend voor meer informatie Wouter Eijkelenboom van Gedenk Idee.
Telefoon: 010 4280745