opc_loader

Menu


Hoe weet je of een foto van voldoende kwaliteit is?

Misschien lijkt een foto er goed uit te zien wanneer je deze thuis print of bekijkt op je telefoon, maar het kan zijn dat deze niet geschikt is voor fotokeramiek, fotoglas of een gedenksteen. Het is erg zonde voor de uitstraling van het gedenkartikel als een afbeelding straks onscherp, blokkerig of korrelig is afgebeeld! Hoe kun je controleren of jouw foto, illustratie of afbeelding van voldoende kwaliteit is om deze te gebruiken bij plaatsing op een gedenksteen, een fotokeramiek of een fotoglas gravure bij Gedenk Idee Memorialshop.

Formaat afbeelding
De grootte van een afbeelding kun je controleren op je pc door met je rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en te kiezen voor de optie: Eigenschappen. Achter Grootte kun je zien hoeveel kB je afbeelding is. 100kb lijkt veel maar is voor een foto erg weinig ! Vaak geldt: hoe groter de afbeelding, hoe meer kB’s, hoe beter de kwaliteit. Dit is echter niet altijd het geval. Het belangrijkste om er zeker van te zijn dat je afbeelding van voldoende kwaliteit is, is de resolutie
Op een fotoglas of een fotokeramiek staat echter een kleinere afbeelding dan bijvoorbeeld de lasergravure van een portretfoto op een gedenksteen. 

Resolutie
De kwaliteit van de afdruk wordt bepaald aan de hand van het aantal pixels. De (technische) kwaliteit) van het aantal pixels wordt uitgedrukt in DPI (Dots per inch), dat is de resolutie. Het aantal pixels op jouw foto is afhankelijk van de camera waarmee de foto is gemaakt. 10 jaar geleden maakte jouw smartphone kleinere foto's dan tegenwoordig met de laatste modellen en een beetje spiegelreflexcamera heeft tegenwoordig al foto's van 20mb wat overeenkomt met 6000x4000pixels.
Met deze bestanden kun je posters afdrukken, echter voor een gedenksteen of een fotokeramiek kunnen wij gelukkig met (veel) minder ook hele mooie afbeeldingen maken.

Geschikte bestandstypen
Bij voorkeur ontvangen wij afbeeldingen, illustraties of foto’s als JPG-bestand , deze kunnen wij eenvoudig bewerken met Photoshop en soms is een  PDF-bestand ook mogelijk.

Uw dierbare foto inscannen
Wil je een een fysieke foto of tekening plaatsen op een gedenksteen of fotokeramiek dan kun je deze ook inscannen.
Wanneer je zelf een goede scanner hebt, kun je afbeeldingen op A4-formaat of kleiner zelf scannen. Houd dan rekening met het volgende:

 • Lijnen en kleuren moeten duidelijk zichtbaar zijn. Lichte potloodtekeningen kunnen over het algemeen niet goed gescand worden, of zijn in de uiteindelijke druk niet goed zichtbaar. Je kunt dit voorkomen door met een zwarte fineliner of stift de lijnen over te trekken, waardoor de tekeningen goed zichtbaar zijn.
 • Zorg ervoor dat het scanprogramma is ingesteld om afbeeldingen te scannen met een minimale resolutie van 300 dpi. Raadpleeg eventueel de gebruiksaanwijzing van je scanner.
 • Zorg ervoor dat je scanplaat schoon is. Verwijder eventuele haartjes, stof of vingerafdrukken.
 • Druk de scanplaat stevig aan. Hoe minder licht er van buitenaf op je scan komt, hoe beter het resultaat.
 • Plaatjes kleiner dan A4-formaat kun je het beste in het midden van de plaat leggen.
 • Mocht je hele oude foto’s willen scannen, bekijk dan goed of deze van zichzelf scherp genoeg zijn. De kwaliteit van oude afbeeldingen is natuurlijk minder goed dan de foto’s die op dit moment gemaakt kunnen worden, maar bekijk wel goed of de foto niet bewogen is, of dat het afgebeelde wel goed zichtbaar is.

Kun je zelf niet scannen, vraag dan of iemand uit je omgeving je hierbij wil helpen, of laat de foto’s scannen bij een copyshop bij jou in de buurt.

De afbeelding verzenden
Wanneer je de afbeeldingen hebt gecontroleerd op alle bovenstaande punten, is het moment aangebroken om deze te versturen.
Bij het versturen per e-mail worden deze afbeeldingen soms onbedoeld automatisch verkleind door je e-mailprogramma. De e-mail is anders te groot om te verzenden. Zorg ervoor dat je in je e-mail kiest voor: toevoegen als bestand of bijlage toevoegen. 
Wanneer je namelijk kiest voor toevoegen foto dan comprimeert het e-mailprogramma de foto automatisch!

Mochten de foto’s samen meer dan 6 Mb zijn, dan adviseren wij deze te verzenden met www.wetransfer.com
Dit is een handige en gebruiksvriendelijke site waarmee je grote bestanden kunt versturen.

Deze website werkt als volgt:

 1. Klik op het plusteken voor Kies bestanden. Je kunt nu bladeren in je computer en je bestand opzoeken. Heb je meerdere bestanden die je wilt toesturen, dan zal je deze handeling een paar keer moeten uitvoeren.
 2. Vul ons e-mailadres bij ontvanger in.
 3. Vul je eigen e-mailadres in bij: Vul je e-mailadres in.
 4. Je kunt een berichtje tikken om je bestanden toelichten.
 5. Klik op Transfer. De bestanden worden verstuurd. Klik de website pas weg op het moment dat de pagina 100% aangeeft. Je bestanden zijn dan pas verzonden.

Je zult in je eigen mailbox een bevestiging krijgen dat de bestanden zijn verzonden en je zult ook nog een e-mail krijgen op het moment dat we de bestanden hebben gedownload.

Tot slot
Let wel, voor een klein fotoglas of een grote afbeelding op een gedenksteen is het gewenste formaat en resolutie van de afbeelding verschillend. 
Voor een goed advies zijn wij u graag van dienst, wij kunnen snel uw foto beoordelen voor fotokeramiek, fotoglas of gedenksteen.  
Neem u gerust contact op voor een goed en vrijblijvend advies via onze Contactpagina 

Wouter
Gedenk Idee Memorialshop